Friday, 21 April 2017

#Proud to have u Mom!

Assalamualaikum.. 

Alhamdulillah di beri kesempatan untuk berblog lg hari nie setelah sekian lama meninggalkan blog nie tnpa apa2 update.. hehe.. jadual hari khamis aku mmg agak free sikit so sempat la nk tulis blog.. hehe.. publishnya baru hari nie..maklumla..tnggu smpai pekan baru nk publish..

Hari nie nk update dekat blog bkn psal skolah tp lebih kepada kisah kekeluargaan. Btw aku dah nk masuk 3 bulan jd cikgu kat Nanga Mujong nie.. dan lagi satu aku dh lulus interview n inshaAllah jd guru tetap dh.. harap stay la kat skolah nie sbb rasa dh selesa jgak ngn sekolah. Hehe.. syukur alhamdulillah..:-)

Berbalik pada topik yang aku nak cerita hari nie.. memandangkan hari-hari adalah hari ibu so apa salahnya aku tulis something yang agak sweet untuk my lovely mom kan.. ok..not only lovely ok, gojes, independent, telented dan segala yang indah2 adalah untuk my mom..hahaha..*i hope u smile  when u read this* (zubir tolong baca ngn mak).. setiap org punyai kisah hidup yang sgt indah buat mereka..so mcm tu la aku..kisah hidup nie, memiliki keluarga yang sesempurna nie adalah yang terindah bagi aku. Setiap org ada pandangan yang berbeza mengenai keluarga so pandangan aku adalah keluarga yang aku ada sekarang adalah keluarga yg org ckp dlm omputihnya *perfect*..haha..

Sebelum tu aku nak tnjuk dulu gmbar family yang tersayang..


Kali nie nk spot tajuk cerita lebih kepada mak aku yang super duper gojes nie.. haha... tipu klau xda org dkt gedong tu kenal mak aku.. femes ok.. artis gedong nie..haha..*ok tipu* (tp mak aku mmg femes pn dkt kmpg, Cuma dia bkn artis je) hahaha...klau ikut mak aku pg kenduri smua duk panggil dia.. pastu bersembang pnya la lama..maklumla femes..haha..:-p

sebelum kita pergi lebih jauh aku nak ckp im really proud to have mak as my mom. dan aku tau adik beradik aku pn rasa mcm tu. am i right? hehehe.. sebab dia kenapa kejap lagi aku cerita..haha..

Ok..jom kita imbau kenangan beberapa taun yang lalu.. throwback gitu la... haha.. rasanya semua org kampung gedong tau sape mak aku dulu.. apa yang mak aku ada dulu dan apa sahaja berkaitan mak la.. first of all terima kasih nek Dirot, nek Bujang sebab melahirkan insan yang sangat hebat seperti mak untuk kmk org 7 adik beradik. Alfatihah untuk nenek..:-)

anak-anak Dora & Madhi

Untuk memiliki mak yang sempurna x semestinya mak kita tu adalah org kayaa, org bekerjaya, cantik dan sebagainya..x penting semua tu..apa yang penting adalah dari dalam..kekuatan dan ketabahan dalam mendidik anak-anak dia. Definisi sempurna bg aku adalah mak adalah seorang wanita hebat, seorang wanita biasa tp mampu mendidik anak-anak dia menjadi orang berjaya.. bukan semua orang dpt buat mcm tu ok.. dalam keadaan hidup susah, dengan xda harta, harta mak masa tu adalah anak semata-mata dan mak masih mampu senyum menhadapi ujian kesusahan dari Allah dengan ikhlas dan terus mendidik anak-anak dia.

Mungkin pada org lain, mak adalah org biasa2, yang xda apa2 dan yang serba kekurangan.. tapi untuk aku dan adik beradik mak bpk adalah segalanya dan mak bpk adalah insan yang paling hebat. Syukur untuk anugerah terindah yang Allah beri nie.

klau korang nak tau mak aku bukanlah orang kaya, bukan cikgu, bukan sape-sape.. mak aku cuma orang kampung biasa yang kurang harta. tp apa yang buat aku kagum adalah cara dia mendidik anak-anak dia.. 

Betul apa org ckp, bila kita miskin, bila kta x berharta xda org yang nk pandang kita, xda org yang percaya kita walaupan kita berada di pihak yang benar. Tu perumpamaannya la.. berbelas taun lalu mak dan bpk aku cuma ada sebuah kedai runcit. Bapak aku dan mak jaga kedai runcit je. Mcm korg tau kedai runcit nie bkn untung sgt pn. Klau org dh berhutang mmg dah rugi la.. lgi2 klau yang berhutang x reti bayar.. anak masa tu dh ramai. lepas beberapa taun baru mak bukak kedai makan n minum.. masa tu ok ckit la dari kedai runcit..smua tu salah satu usaha mak untuk dapat duit lebih bagi pelajaran anak-anak dia..

Ok.. masa tu aku kecik lg.. aku xtau makna hidup susah nie. Dalam jaga kedai runcit tu abg-abg aku dah besar jgak la.. dan alhamdulillah mmg sejak kecik abg2 aku nie mmg kepala otak bergeliga ckit.. *pandai la jgak* haha.. abg2 aku ada yang dh masuk uni..maktab dan spa.. aku masa nie kecik lg.. aku tau cerita nie sbb mak selalu cerita. Dan tiap kali mak cerita mak akn nangis.. walaupn aku xtau apa yang dilalui mak masa tu tp aku tau mak melalui hari2 yang susah dalam mendidik anak2nya spaya jadi orang berjaya.. sbb tu la mak nangis bila kenang balik kenangan berbelas taun dulu.

Pernah mak cerita makanan yang dimasak tengahari kena simpan takut habis sbb kena kais untuk mkn petang plak. Sedih kan.. huhu.. hidup susah xmampu nak mkn selalu. Makan ikan masin dan syur midin tu dh kira makanan yang paling sedap masa tu sbb nk makan ayam semua mana mampu nk beli.. boleh bayang x betapa susahnya hidup masa tu. 

Bapak pernah jadi tukang sapu sampah.. yes betul..jd tukang sapu sampah untuk menyara keluarga..aku xmalu nak cerita semua nie sbb kerana mereka lah kami adik beradik jadi manusia yang hari nie.. terima kasih banyak mak bpk.. semoga Allah selalu merahmati..*mata berkaca*

hero & heroin filem..:-p

Sebenarnya klau nak cerita betapa hebatnya mak dan bapak dalam mendidik kami adik beradik terlalu panjang.. sbb terlalu byk yang dorg buat.. apa yang aku tahu mereka adalah mak bapak yang sgt hebat. Walau dalam susah mereka mampu menjadikan kami nie anak2 yang berjaya.. alhamdulillah. Mak selalu ingtkan kami semua untuk sembahyang.. jgn tinggl sembahyang dan rajin-rajin belajar sbb tu je yang boleh mengubah kehidupan keluarga. 

Nak diceritakan lagi abg sulung aku ‘bg pian’ masa tu belajar.. tiap bulan dpt elaun.. bagus kan tiap bulan jgak akan kirim duit dekat mak di kampung untuk tampung belanja kami adik2 nie. Walaupun elaun dia masa tu besar mana je..tapi itu orang cakap keberkatan kan.. bg pian penah cerita dia minum air kicap sbb mmg dah xda duit nak beli makanan.. huhu.. sekarang bg pian dah jd cg..dh ada master.. tu namanya keberkatan..

Kisah abg no 2 pulak.’bg ijan’ belajar dekat UIA..bg ijan kena tunggu smpai kol 3 pagi untuk buat esaimen sebab dia xda laptop.. laptop mahal masa tu mana mampu nk beli. Mak xmampu nak beli untuk bg ijan.. bg ijan kena tunggu kwn dia siap esaimen dulu baru dia boleh buat esaimen sbb nk pinjam laptop kawan.. pastu jarak kampus dengan hostel jauh.. so kena ada transport. Penah bg ijan mintk dekat mak utk beli motosikal sbb nk ulang alik.. dia mintk motosikal second hand je asalkan dapat dia ulang alik. Tp mak x mampu nak beli motosikal tu.. smpailah bg ijan abis belajar bg ijan xda motosikal.. tp bg ijan masih dpt grad dengan cemerlang. Sekarang dah jadi manager bank Islam dekat kuching.. *aku xtau jawatan dia apa tp yang aku tau jawatan dia tinggi jugak kat kchg tu*..tipulah orang x kenal Mazz Ross manager bank Islam yang paling segak kat kchg tu..hahaha...

letih ye baca panjang sgt? haha..ckit je lg..teruskan membaca ye..:-p ok tgok dulu gambar-gambar...cuci mata..

gmbar bercuti kat sabah..
masa nie dah senang ckit la..abg2 dh keje..

nie gamabr raya..masa baru dpt kakak ipar..

nie gambar kira lagend jgak la..lama dh xingt bla..haha..

ok..smbung plak cerita..Mak cerita masa abg-abg mintak duit utk belajar dia sanggup tebalkan muka pinjam duit org.. bawa brg kemas dia sebagai cagaran.. tp berapa kerat je yang sanggup tolong orang susah mcm kami masa tu kan. Klau bukak mulut je orang akan ckp nk pinjam duit je.. mana ada orang nk pecaya bahkan klau nampak kita pn orang akan lari.. lebih kurang mcm tu la ibarat dia..*yela hidup miskin masa tu*.. tp alhamdulillah sekarang anak-anak mak dah berjaya.. masa tu nak makan KFC jgn haraplah..setahun tu ada ke x la sekali makan.. klau ada tu mmg dh bersyukur sgt,.

Mak selalu ckp dia xda harta lain selain anak.. sebab tu lah dia didik kami dengan sebaiknya. Mungkin pada org lain mak adalah insan biasa, tp pada kami mak adalah insan luar biasa. Mak snggup susahkan diri dia untuk anak2 dia. Wlaupn sampai sekarang.. mak rela letih memasak semua klau dengar anak-anak dia nk dtg. Untungnya kami dpt mak dan bpk sehebat mereka.. bukan tu je, klau adik bradik mak dtg pn mak sanggup susahkan diri dia.. sbb mak sgt sygkan adik beradik dia dan mak slalu pesan kat kami adik beradik yang kami pn kena syg adik beradik mcm mana dia syg adik beradik dia..

Mak xpernah didik kami dengan kemewahan.. kami kena usaha untukk dapat sesuatu.. tp di belakang setiap kejayaan kami mak selalu ada sebagai pembakar semangat.. bakar semangat mcm mana korg rasa? Haha..dia selalu bg kami semangat yang buat kami lgi positif dan terus nak mencuba. Yes..mmg tu la mak.. mak bukan cg, bukan dokter, bukan sape2 yang bekerjaya mcm mak org lain, tp mak mampu didik kami adik beradik jadi org berjaya... walupun kejayaan kami x berapa mcm org lain yang jauh lebih hebat tp kami pecaya kejayaan kami dh buat mak bangga.

Orang selalu tanya mak mcm mana dia didik anak-anak..sbb boleh di jadikan inspirasi gitu.. hahaha.. yang nie akay xtau mak jawab apa. tp apa yang aku tau mak mmg x pnh mewahkan kami mcm rang lain. walaupn skrg kira dh ada duit jgak la mak aku pn x mewahkan adik aku sgt. nak beli apa-apa kena usaha sendiri. jgn ckp hidup susah xboleh berjaya ok.. klau kita sedar tanggungjawab kita sebagai anak, kita xkan cari alasan untuk berusaha. ramai je yang hidup susuah masih boleh berjaya kan.. haa.. klau mereka boleh kenapa kita x boleh.. lagi-lagi klau yang hidup dalam kemewahan..bonus untuk kamu maka bersyukur lah selalu dan gunakan sebaiknya kemewahan yang ada..:-)

Sekarang 6 daripada 7 anak mak dh berjaya.. bg pian jdi cg, bg ijan keje bank, bg pojan nurse dekat arab, bg yok jd cg, aten jd cg,aku alhamdulillah cg jgak dan adik aku pn inshaAllah semoga menjadi orang berjaya..mak selalu pesan klau kita senang jgn lupa masa susah kita..sebab masa susah tu la yang membentuk kita menjadi org yg hari ini.. terima kasih byk mak and im really proud to have u as my mom..

keluarga besar sekarang..

ok..rasanya cukup untuk hari nie.. ada masa i olls ber blog lg..hehe..settle..publish!!


P/s Kejayaan adalah sebuah titian yang harus dilalui dengan kesusahan pada awalnya tetapi diakhiri dengan kemanisan.. teruslah melangkah demi mengapai sebuah kemanisan. 

Saturday, 4 March 2017

#Lotofstory

assalamualaikum sahabat ana..😘 tgh buat apa tu..haha...tgh baca blog ana ke??*#sistnyaje* trima kasih naaa..πŸ˜…πŸ˜…

mcm biasa tiap minggu aku akn update blog nie..cma lmbt n cepat je..klau mls lmbt la updatw nya..klau rajin cpt la updatenya..haha..*sbnrnya tgh mls skrg* but its ok..ckit je xpa kan..haha

mcm yg korg tau dlm entry minggu lepas aku update pnya pnjang..haha..tu thp rajin dia trlebih plak..skrg tahap mls pn dh melebih2 nie..πŸ™ˆ minggu lps aku ckp aku update blog dlm xpress kn..haaa..mmg dlm xpress sbb minggu lps pg dinner sk nanga mujong..so di sinie ana nk share beberapa gmbr yg sempat ana ambik semasa dinner..haha..

selamat menjamu mata..πŸ˜›

jejaka² sekolah iolls..tp jgn ngorat tau..hak milik org smua..haha 😜

gadis² ayu skolah iolls..jgn ngorat jgak tau..hak milik org jgak..opps..πŸ˜›

nie jiran rmh tngga i kt skolah..geng2 goshipp..haha..πŸ˜‚

nie plak jiran meja i kt pejabat..smua bnda i tnya dia..maaf kak klau rimas..πŸ˜‚

ok..tu serba sedikit gmbr yg d ambik masa dinner..masa dinner boleh ckp smua org enjoy..trima kasih skolah lanje mkn sedap2 dinner tu..πŸ™ˆπŸ™ˆ

now nk cite plak pasal skolah..skolah minggu nie ada mjlis pentauliahan pengawas n plncaran nilam..keje aku tolong hias pentas..walaupn x tolong mana..mastermind hias pentas my senior IPDA mr Alan..perghh..penuh smgt menghias..maka i olls follow je..aku tolong tiup belon boleh la..nk tolong panjat memanjat tu maka berhuhu je la..hahaha.. 

now nk share plak gmbr sepnjang pentauliahan n pelancaran tu..*sharing is caring kan* 

gmbar gelap sbb duk buat mlm..jd tukang ckp senget² je la mampu..πŸ˜‚

ada la jgak sumbang..sumbang tiup belon..nie la hasil pentas kami hias..haha

nie pengawas² yg dh d tauliahkan..tgh baca ikrar tu uh angkat tgn..πŸ™ˆ

nie gimik utk nilam..mengecat atas kotak then kluar perkataan tu..sape rasa magic angkt tgn..☝ hahaa..

minggu nie jgak aku ajar budak bola jaring pkai baju kurung..haha..sbb dri pg xbalik rmh..gara2 nk siapkan keje stay kt pejabat..then tetiba bdk ckp ada bola jaring..ok cg pn xtau ada bola jaring rupanya..maka ajar je la pkai kurung..tp ajar sopan la..*ilang plak keayuan ku klau melompat dgn baju kurung* haha.. tp xpa..yg penting apa aku ajar smpai..kan² 

satu nie je gmbr..sbb aku terjerit xpgg fon dh lps tu..

dlm kelas pemulihan plak aku sempat la buat beberapa benda..antaranya nametag budak, token n buat game kt budak.. masa aku ckp kt bdk2 nk ambik gmbr pnya xcited nk bergmbr smpai berebut2 nk ambik gmbr..yela..budak kecik kan..haha..smua bnda xcited..sruh main pn xcited..pdhal slalu je main game tu..name tag aku buat tu smpai bwak g kls perdana..klau aku xmintk balik mmg xbg tu..awl2 aku pesan nametag pkai dlm kls pemulihan je..ada jgak yg bwak klua dri pemulihan..tahap lupa bdk aku nie kalah aku yg dh tua nie..* eh trasa tua plak* πŸ˜‚πŸ˜‚

nie token dia..tp xsecntik masa praktikum la..

nie gmbr nk gerakkan token

semoga kamu dpt ilmu bermanfaat murid² ku

maafla gambr nametag lupa nk ambik..haha..nk d ceritakan nie masa awl² aku ckp psl token budak tu blur..dorg xtau..haha..mungkin sbb dorg xpnh dgr nama token tp cg dorg sblum nie msti pnh guna cuma myb cg dorg guna bhasa lain utk sebut token nie..alhamdulillah sebenarnya aku rasa bgus sgt token nie..wlaupn rupa dia simple gitu tp makna dia sgt besar..πŸ™‚

tau knp aku ckp mcm tu? sbbnya bdk aku lg smgt belajar..nk d ceritakan nie ada sorg bdk nie dia boleh ckp kurg minat bljar la..sbb masa aku sruh msuk kls dia buat xtau je..pastu aku sruh kwn dia pnggil..bila dia msuk kls aku ajar dorg skli dgn guna token nie..alhamdulillah mmg aku nmpk dia pnya smgt nk blajar tu..aku buat kuiz yg mudah2 individu mcm jwb soalan math smua tu dorg berebut nk jwb dgn betul sbb nk dpt token..yela..klau dpt byk token aku umpan dorg ckp nt dpt hadiah..mau x semangat bdk tu..haha..*nt cg dpt gaji cg beli hadiah yg dpt byk token ok* 😊 

so nmpk x sebenarnya token nie bgus utk naikkan semangat budak belajar..kita yg tua nie pn suka hadiah kan..apa lg budak..haha..

pastu masa pnp haritu aku buat game kt budak..game simple je..kerusi beracun,kotak beracun..budak aku punya lompat nk tnjuk suka tu boleh rakam tu..haha..senyum lebar je..game dia simple je sape kalah jawab soalan..suka jgak budak2 tu..tu la kan..budak2 nie jiwa dorg masih lg ke arah nk main..xpk lg bljar nie..alhamdulillah aku boleh ckp objektif pnp aku minggu nie kebanyakkannya berjaya..dri yg aku tgok bdk2 nie dia seronok belajar melalui bermain..dorg rasa sndiri pengalaman tu..* eh dh knp aku mcm buat esaimen* hahaha

wlaupn ada la sorg dua yg liat ckit nk phm tu..tp xpa la..slow2 la ye..kita cuba lg..cg singa nie boleh tahan kuat jerkahnya nk bg bdk tu tngkap apa yg d blajar tu..haha..πŸ˜‚

ok..cite lain plak psl air sungai yg besar sgt..or kata lainnya tinggi..sbb ujan je minggu nie so air pn makin naik..smpai jmbatan skolah aku yg ssh nk naik tu xnmpk dh..batu2 smua x nmpk..sungai jd makin luas pulak nmpkanya..nie aku nk tnjuk gmbar..

                     
perahu parking atas dh nie..batu xnmpk dh

kwsn skolah pn byk air dh..slalu xda air 

perahu landing betul2 dpn jambatan..sungai rasa luas je

byk pengalaman dpt rasa sepanjang kt sinie..sebulan lebih dh..alhamdulillah seronok mengajar snie..semoga Allah redha n berkati..amin..😘

rasanya ckup dh kot entry kali nie..kata mls td..tp aku rasa mcm pnjg plak aku taip..haha..xle tahan tgn nie nk taip..πŸ˜‚ trima kasih awk yg sudi baca blog sy..😘

ok done..settle..publish! 

#hidup ini sgt indh bila kita hambanya menerima semua aturan yg DIA tentukan dgn hati yg trbuka..wlau sukar bg kamu, inshaAllah Allah akn mudahkan segalanya buat kamu selagi kamu percaya DIA slalu ada utk kamu..

Friday, 24 February 2017

#garang bkn benci,tp kasih

hellooooo... as usual..farahin akn dtg kembali utk her new updatess..😍 since dkt skolah nie i just love to write..πŸ˜‚ niat nya cma satu..nk share ngn kwn2 hidup dkt snie..πŸ˜…

thanks kwn2 yg rajin baca blog..i really appreciate it..menulis xsemestinya memerlukan seseorg tu ada grad dlm penulisan, xkn nk tnggu jd mcm usman awg baru nk tulis..kan? tu pndpt aku la..xtau la klau ada yg rasa nk menulis nie kena mmg ada kelulusan dlm tu..πŸ™ˆ

to mee..penulisan adalah luahan..luahan emosi..ada rasa suka,sedih,risau,kecewa n many more feeling..but everyone have their own opinion about writing..it's right? πŸ™‚

ok now..turn to main point..sblum tu nk share gmbar..haha...1,2,3 !! snap..ok done! 😘 haha..


dlm xpress..cntik kan..
sebenarnya skrg aku tgh dlm xpress nk ke sibu..tonight i ollss ada dinner sekull..*sekul adalah bhasa iban merujuk pda sekolah* katanya dinner menyambut cg baru n meraikan guru2 yg ajar taun 6 taun lps..btw tq Sk Nanga Mujong..😘

hari nie nk share psl aktiviti seminggu nie dkt skolah.. i just love to let u know the meaning of 'garang bkn benci, tp ada kasih' to mee... tau knp aku pilih tajuk nie? * konfem2 korg xtau..ok xpa..sat lg ceq habaq naa*πŸ™ˆ

its hard for me this week..perang dgn emosi..sbb farahin nie boleh jd singa jgak la klau mengajar..hahaha..πŸ˜‚ mungkin izzah sauti tau sbb lama praktikum skli..izzah cg senyum..aku sukar di gmbrkan oleh murid myb..hahaha...πŸ˜‚



nk d ceritakan kebanyakan objektif P&P xtrcapai..budak aku bkn xpndai ok..cuma kurang pandai..dorg sama je..cuma lambat ckit.. aku masih baru dlm dunia pendidikan..masih byk yg aku belajar,masih byk yg plu aku kuasai..apa sahaja yg org nk share psl teknik mengajar aku sudi nk dgr.haha..*maklumlah dak2 baru nk up*

seminggu nie ajar taun 1,2 dan 3..aku tau perasaan tiap kali kena pnggil kat depan cg utk eja or baca apa yg cg tnjuk tu..*neves kan murid2* haha.. boleh nmpk muka cuak murid aku bila aku pnggil pegi depan utk eja balik apa aku ajar..kaki dorg mcm ada benda berat tu nk jln..smpai aku kna panggil 2 kali baru dtg..sebelum dtg tu tgok dulu muka kawan..*mintk belas ehsan nk tolong la tu* hahaha..

budak2 nie sebenarnya sgt jujur..dorg xreti menipu..aku mrh mcm mana pn dorg buat xtau je..sbb dorg xreti lg menilai apa yg cg ckp tu betul ke salah..klau dorg tau nilai msti dorg xsuka dh cg2 yg mrh dorg..klau mcm kita org besar nie org mrh, msti kita terasa hati kn..klau boleh mengelak nk jmpa org tu lg..budak mana ada..suka lg ada msuk kelas..haha..

garang seorang guru tu bkn sebab benci..tp sbb syg..nk murid jd pndai..utk sape? utk diri sendiri..btw nk ckp trima kasih byk cg2 sy dulu sbb slalu mrh sy..πŸ˜‚ skrg sy dh jd cg jgak..baru sy tau cg..susah jgak jd cg nie ye..haha..tiap hari pk esok nk buat apa bg budak pandai..lps tulis refleksi, plan plak esok nk buat apa lg..πŸ˜‚ trima kasih cg utk jasa2 cg..semoga Allah merahmati cg semua..

sumber google..sbb xda gmbr sgt mnggu nie..

jiwa murid nie lembut..dorg pelu d pujuk, nk main bg la main kejap..tp jgn lebih2 la..aim nk blajar bkn nk main..haha.. sepanjang mengajar nie boleh rasa aku menahan geram..haha..aku ckp kt budak aku 'sy pulas telinga awk klau awk xdpt lg' tp..aku xpnh jentik ok..aku acah je..naya kena saman nt pulas telinga ank org..πŸ˜‚

jujur bkn senang mengajar bdk pemulihan nie..sekali lg aku menegaskan d sini..budak aku bkn xpndai..cuma kurg..* blkang parang klau asah lama2 tajam kan* haa..mcm tu la..tau x tiap kali aku msuk kelas aku berhrp objektif P&P aku tercapai..tp aku tau klau budak x boleh bkn salah dorg tp salah cg tu..sama la mcm aku..myb gaya aku mengajar x kena ngn dorg..apa2 pn smoga Allah beri kekuatan utk mendidik anak2 murid aku  & semoga murid2 trbuka hati utk belajar..

tak nafi seminggu nie mmg aku byk mrh bdk2 aku..tp xsmpai naik tgn la..waras lg..jgn buat hal buat kt ank org..rasa nk merajuk pn ada..hahaha..tp ko sape nk merajuk..gedik je lebih..hahaha..πŸ˜› klau aku merajuk pn bdk tu xda phm..😒 jgn la farahin cpt tua..mana x hari2 masuk kelas dh elok2, skli klua kls muka masam..marah..hahaha..


tp apa2 aku suka mengajar..dlm mengajar aku belajar, aku try n error n aku tambah pengetahuan sendiri ttg byk benda.. Semoga usaha utk mendidik ini di berkati Allah..

utk adik2 di luar sana cintailah profesion perguruan nie..awk akn rasa di kelilinggi oleh mereka yg menyayangi awk..trutamanya murid2 awk.

walaupn aku mrh bdk aku,tiap ptg budak akn dtg rmh utk ambik smpah...jiwa mereka lembut..mereka trlalu tulus sebenarnya..semoga Allah berkati semua ank murid aku n trus berikan aku semangat berkobar2 utk memberikan yang terbaik utk ank2 murid.. syg nie x semestinya budak tu d belai..ada syg dgn mrh sbb nk yg terbaik utk murid2..

Ya Allah kau permudahkan segala urusan Fatin Nor Farahin Madhi dalam mendidik anak2 muridnya, Kau lapangkan dadanya utk melayan semua kerenah anak2 muridnya, kau luaskan fikirannya utk merancang P&P terbaik utk ank muridnya, Kau bukakan pintu hati murid2 nya utk belajar bersungguh2, Kau limpahkan rezeki kepadanya..Amin..

rasanya cukup entry kali nie..nt lain masa kita jmpa lg..

settle..Publish!  maaf xbyk gmbr minggu nie..

#amanah itu berat..tp bila di laksanakan dgn terbaik besar ganjarannya disi Allah..






Saturday, 18 February 2017

#bukan se ibu,bukan se bapa..

ok..mood i olls nk menulis arinie terasa rajin plak..haha..ingin rasa nk berkongsi kisah sebuah persahabatan yg terjalin selama nie..dan semoga persahabatan ini terjalin kerana Allah Taala..😘

Buat sahabat yg sgt sy kasihi..*senget sy* coretan nie ditulis khas utk awk smua..

ok..meh nk tnjuk wajah senget2..

nie la senget sy..
panggil senget sbb nama grup sahabat senget sentiasa..yess..dorg nie mmg senget..*kpla xbetul smua* haha..

rasanya awk2 kt lua tu patut cemburu dgn persahabatan kami nie..sbb apa? sbb pada sy mereka sahabat teristimewa di hati sy..πŸ™ˆπŸ™ˆ mereka la tmpt sy bermanja,mereka la tmpt sy mengadu dan mereka la sahabat dunia akhirat sy.. ❤

5 taun di maktab byk yg kami lalui..tipu kalau xpnh gaduh,xpnh masam muka,xpnh left grup..tp at the end rasa kasih lebih besar dri rasa ego..


utk awk smua senget sy, walau kita jauh tp jarak xkn pisahkan kita..hati kita tetap syg,hati kita tetap rindu dan hati kita selalu mengingatkan kita erti sebuah persahabatan.

klau nk cerita smua yg pernah dilalui dgn dorg, rasanya xkn ckp sehari nie..moment2 yg ada bersama mereka la menjadi ingatan bila mula rasa rindu..setiap masa bersama awk semua dulu adalah masa yg terindah sahabat..semoga suatu hari, kita jumpa lg..😘😘



☝☝☝ this is my super duper sweeeettt sisterrrr..i call her ALONG.. a.l.o.n.g ...Along..eh mcm lagu plak..hahaha.. sape xkenal along kt IPDA.. ada yg panggil kak along ada yg panggil hanis..dak2 pemes maktab nie..haha..

Along nie boleh kata adik beradik beradik farahin madhi la..hmpir nk tiap minggu ajk balik rmh..nie la tmpt meluah segalanya..paling di rindu bila balik rmh nie..sbbnya nie la teman kaki jalan..xda along maka xda tgok wyg la seorg farahin..xda along maka xda mkn secret la farahin..xda along maka xda berjoging la farahin..xda along maka xda window shopping la farahin..nk cakap rapat tu smpai klau boleh xnk berenggang..*mcm pakwe n makwe plak..* hahaha..



dulu kat maktab slalu wasap 'along jom klua', maka alog pn jawab 'ok jom!'..haha.. *rindu sebenarnya sbb skrg xda dh wasap mcm tu 😒*.. boleh kata smua benda buat sama2..shre apa yg ada..

Utk along..trima kasih byk sbb xpnh berkira ngn fatin..layan fatin mcm family along sndri smpai fatin rasa mcm ada family kt sana..haha..nk kenang smua bnda mcm sedih plak..*xmau la sedih2* haha..

xsabar nk mkn nasi minyk along nie..lapaq nasi minyak..nk p perghlisss..haha..

gambar vacation ke langkawi

nie gaya konon farahin nk candit πŸ˜›

buat semuanya..sahabat senget sy dan along trima kasih byk sbb menjadikan hidup fatin rasa sempurna sepanjang di ipda..sbb mereka2 nie la mata jd bengkak balik sarawak aritu..dh mcm mata masa dpt tau kena dpt kapit..haha..πŸ˜› * skrg i sronok ok duduk kapit..adventure gitu* haha.. klau boleh nk ajk smua dorg nie sampai snie..boleh kita xplore nie plak..boleh kn senget! along! 😜 haha

ok cukup sahaja coretan kali nie..sebenarnya baru siap buat rph..mood tetiba rajin nk tulis plak..haha.. utk awk smua di lua sana, adik2 junior rinduilah dan hargai zaman belajar awk,kwn2 awk sbb hnya di masa belajar awk menikmati keseronokan dengan mereka. lps belajar carilah,tetap xkn sama mcm apa yg ada masa belajar. bila bersahabat trima lah baik buruk sahabat tu..bahan membahan tu benda biasa..haha..*klau senget yg baca nie dia tau la tu sape* haha..

ok settle..publish! 

#sahabat adalah mereka yg sentiasa ada dlm susah kau dan akn turut senyum bahagia dengan kegembiraan kau tanpa ada sedikit pun iri hati..




Friday, 17 February 2017

#perjalanan baru bermula

peace yoooo..πŸ˜‚ jumpa lagi kita..kali nie dgn enty yg lain hrp jgn bosan n menyampah ok..😘

seperti yg dijanjikan kali nie aku nk cerita perjalanan ke sekolah pulak..*sebenarnya mood nk menulis nie xda,tp klau xtulis nie lg malas nt..* πŸ™ˆ

ok..alkisahnya perjalanan hidup seorang farahin madhi menjadi guru nie baru je bermula..klau di kira dari hari nie baru nk msuk 3 minggu jd cikgu..baru lg kan..yes..

23/1 aku mendaftar di ppd kapit.. dlm surat tawaran aku dpt sk temenggong koh. * bkn sekolah aku skrg*.. sk temenggong koh perjalanan dia drpd pekan kapit naik lg xpress selama 4 jam baru smpai skolah. memandangkan skolah tu xda muslim, so aku mntk tukar n alhamdulillah dipermudahkan urusan nk mintk tukar. so skrg aku di sekolah yg baru, lebih dkt, ada muslim n ada senior ipda skli kt skolah nie..syukur alhamdulillah..

sekolah aku yg skrg nama dia Sk Nanga Mujong..*boleh la search fb nt* kut2 la adik2 junior nk pg skolah nie jjugak..πŸ˜› hahaha.*

ok b4 tu i olls nk share perjalanan g skolah.. perjalanan nk ke sekolah x jauh sgt..ok la..dri pekan kapit ambik masa 30 ke 40 minit utk smpai ke sungai mujong.*naik van or kereta tmbang rm8* pastu dri sungai mujong naik perahu dlm 2 ke 3 minit je utk ke seberang.*tambang rm3*

ok..nie perahu dia..kecik kan..seram sejuk naik

smpai kt tmpt perahu,naik perahu..dh la perahu kecik, kami dlm tu 4 org..dgn brg aku byk lg..perahu tu bergoyang2..aku nie kt atas perahu terjerit2 mcm org 'sakai' sbb rasa cuak..mklum la aku xpnh naik perahu kecik mcm tu..gila takut la..wlaupn sekejap je atas perahu tu dia pnya debaran tu mcm tgh tnggu result final exam..nk cabut jantung..*hrp prasaan aku nie x over la ye* haha..* sape yg tgh baca rasa aku over tu maaf la ye..xle kwl* hahaha...

peachhh..haha

tp yg lawaknya dlm debaran nie aku smpt jgak selfie atas perahu nie..hahaha..yela..org bru naik perahu gitu excited jgak..haha.. perahu nie la yg aku naik tiap kali balik jumaat n balik smula ke skolah hari ahad..debaran dia tetap sama.tiap kali tu jgak aku mohon smoga Allah lindungi aku dri bahaya.. yela..dh la xreti berenang..life jacket pun xda lg nie..inshaAllah semuanya baik2 sahaja

ok..lps naik perahu dlm 3 minit tu maka smpai la kt sekolah yg terchinta..hehe..*mesti nk tgok kan mcm mana la sekolah i olls kan*

haa..nie skolah i olls..suasana kmpung gitu..

malam2 sejuk tau..kena bukak kipas 1 je..tp klau tghari panas..sbb ti majorit kuaters cg snie pasang akon..hehe..seronok sebenrnya duduk snie..tp biasala..setiap tmpt msti ada pro and con kn..*tu namanya pengalaman mendewasakan* hehe..

masa first msuk skolah aku mcm blur nk buat apa..yes..bg adik2 junior nt korg akan rasa sama mcm kak fatin n kwn2 rasa..smua mcm blur tau..haha..yela..mana x nya..klau kt mktb pg praktikum kita d bimbing oleh cg major kita..apa yg kita xtau smua kita tnya n rujuk dorg..tp bila kt skolah totally different..bila kt skolah xbiasa lg dgn situasi kena buat sorg2.alhamdulillah syukur jgak cg skolah baik2..dorg byk jgak tolong klau kak fatin tnya..apa dorg tau dorg share..klau xtau google je la..tp tnggu smpai pekan la bru google..sbb skolah xdpt line..* skrg bru dpt guna line skolah* haha

kt mktb klau praktikum kita buat 3 fail je..*portfolia,bbm,lembaran kerja* tu masa aku praktikum dulu..klau dh jd cg betul nie byk lg fail kena buat..bukan tu je..waktu mengajar pn byk seminggu..klau praktikum dpt 12 wktu je seminggu..kat akolah 30 waktu u ollss..haha..* masa susun jadual nie pun xreti sgt nk manage masa sbb kena ambik budak dri kelas aliran perdana,byk masa bertindan.nasib baik cg sekolah tolong* haha..lps tu baru tau oh mcm tu..haha..lps nie boleh la buat jadual sndiri..tu namanya proses belajar.

nie la jadual waktu yg skrg..

ok..skarang nk share beberapa gmbr dgn budak2 skolah plak..satu nk cite budak2 nie sgt bgus tau..dorg dgr ckp..ckp skli je dg dgr..xpyh nk terjerit2..dorg faham skli ckp..tiap ptg budak2 asrama akn ketuk rumah aku dan ckp 'cigu ada sampah' haha..sbb dh jd rutin dorg utk buang sampah kt rumah cg..

xcited nk bergnbr smpai melompat2..tu yg gmbr xjelas..haha

first time relief..sronok dorg nk berkenalan..πŸ™ˆ

smpai berdiri atas kerusi nk bergmbr..haha

budak nie dpt selfie ngn cg sbb awl siap keje..tu taktik n sruh buat keje

nie tante n kak siti..staf skolah..kami g jln rumah panjang..
entry nie aku tulis dkt skolah,tp bila smpai pekan baru aku akn publish..sbb skolah aku line dia x kuat..xkn capai pnya klau bukak blog nie..but its ok..bkn tu nk cite sebenarnya..btw aku bru lps abis iv..doakan ye smoga aku lulus dgn jayanya..😘 amin..

ok settle..publish!

#setiap hari merupakan proses belajar bg seorang manusia..selagi nyawa di kandung badan maka selagi itulah kita belajar..



Friday, 3 February 2017

# Tak kenal maka tak cinta

first of all sebenarnya blog nie dh lama wujud di alam blog ini..tp duk tulis cite mengarut je..haha..*dh pdm xpyh cari* πŸ™ƒ

so, kali nie nk share cite pengalaman sebelum nk masuk sekolah jd cikgu..πŸ˜‚ nt dh tua boleh la baca balik..kut la kn..πŸ˜›.*mata kt ats tgn kt bahu*

Nak di jadikan cerita 19/11/16 maka tamatlah seorang farahin madhi menamatkan zaman sebagai seorang pelajar ipg kmpus darulaman setelah 5 tahun setengah berjuang..cehhhπŸ˜‚ alhamdulillah menamatkan pengajian dengan jayanya..maka sempurnalah 5 taun setengah itu dengan segulung ijazah..inshaAllah..😊

di pendekkan cerita satu petang tu dpt wasap grup kls ckp sarawak dpt cg interim..aku yg duk mamai lg bru bgun tido trus cek..ingtkn xdpt..so xda la cek betul2..skli kwn ckp kena kt kapit..mak ai..tekejut beruk! haha..mana x nya dlm kepala hotak nie KAPIT !! mcm2 aku pk..

Ok..dulu aku slalu pk n ingat yg kapit nie buruk, jauh, byk buaya,xda kedai, pedalaman, budak dia xreti ckp melayu,kapit nie itu,ini,itu,ini...haaaa...buruk kan penilaian aku..and i believe not only me yg rasa mcm tu kn psl kapit nie..maklumlah..seumur hidup yg dh 24 taun *belum genap* xpnh sekalipun aku jejak kaki kt kapit nie..

Selamat datai means selamat datang..πŸ˜‚
☝ bahasa iban adalah bahasa pengantar kat snie..smua org snie melayu ke cina mmg pndai iban..so jgn heran nt aku reri ckp iban..hahaha..

so, xsmua penilaian psl kapit nie betul kan..ada yg aku pk psl kapit nie betul and ada yg aku pk tu salah..dh smpai snie baru aku tau kapit nie x seburuk yg aku sangka..* so dont judge the books by its cover*

mula2 smpai kat tmpt ambik xpress dlm hati nie Allah je tau..takutnya..tmbh2 lg dgn xpnh naik,pastu dgr org pnh karam..hai..otak aku mmg ligat sungguh pk mcm2..aku ambik xpress first class..haaa..jgn main korg..xpress pun ada first class jgak laa..bas pn kalah..bas mana ada first class..hahaha..first clas berharga rm35 shaja..mampu milikπŸ˜›..

ok..nie gmbr xpress tu..
ok..smpai je kaki aku jejak dlm xpresss..ok..nk tau apa aku rasa?? perghh..rasa wowww..xpress nie mcm dlm flight! hahahaha..cuma bezanya kapal terbang atas awan,xpress atas air..haha..* mesti korg tengah byg mcm mana kan πŸ˜›* haaa..kerusi dia selesa..tp dlm gmbr nie saiz krusi dia biasa je tp still selesa sgt..xpress yg kali kedua aku naik lps nk dftr ke sekolah kerusi dia besar..tp xsmpt nk ambik gmbr mata mengantuk..*sory* pastu sepanjang perjalanan selama 3 jam dlm xpress dri sibu nk ke kapit dorg akan tayang cerita n pasang muzik..

nie la rupa dlm dia..sempat la jgak selfie wlaupun mata bengkak..haha
tp serius ckp nie la antara pengalaman yg sgt menyeronokkan aku rasa..perjalanan sepanjang 3 jam tu kita akn tgok byk rumah panjang dkt tepi2 sungai..pastu ada la sekolah apa semua.. dlm hati pk mmg ada lg org duduk dlm pedalaman nie..yess..mmg ada..tp mereka sgt unik sebenarnya..mereka boleh hidup mcm tu, dan mereka sgt seronok menikmati hidup mereka..sepanjang dlm xpress tu aku rasa kagum..

smpai je pekan kapit abg aku ambik..bwak pekan kapit..dulu aku pk kapit nie xda apa semua..kosong je..tp tekejut i ollss sbb kt kapit pn ada pezzo tau..haaa..bkn semua tmpt ada pezzo..dasyat kapit nie..hahaha..ada kepsi, ada sugarbun..bkn main kapit nie..*kau ingit bandar je ada??plis la* hahaha.. mau x terkejut i ollss..so trnyata apa yg aku pk and apa yg aku tgok totally different..so betul org ckp..x kenal maka x cinta..tgok dulu baru nilai ok..😘

Ada sebab kenapa Allah pilih aku kat sini..maka bersangka baiklah dengan Allah..syukur kerana anda terpilih merasai pengalaman ini..😊

ok..rasanya cukup la kot entry kali nie..tunggu smpai pekan aku update lg..mklumla kwsan skolah xda line..nt share plak cite perjalanan nk ke sekolah..ok..settle..publish!!

taaaaaddddaaaaa😊

# hidup ini bagaikan sebuah titian yang perlu dilalui oleh setiap insan di dunia ini. Oleh itu merentaslah dititan yang teguh yang dibina dari kayu-kayu keimanan yang kukuh.