Friday, 3 February 2017

# Tak kenal maka tak cinta

first of all sebenarnya blog nie dh lama wujud di alam blog ini..tp duk tulis cite mengarut je..haha..*dh pdm xpyh cari* πŸ™ƒ

so, kali nie nk share cite pengalaman sebelum nk masuk sekolah jd cikgu..πŸ˜‚ nt dh tua boleh la baca balik..kut la kn..πŸ˜›.*mata kt ats tgn kt bahu*

Nak di jadikan cerita 19/11/16 maka tamatlah seorang farahin madhi menamatkan zaman sebagai seorang pelajar ipg kmpus darulaman setelah 5 tahun setengah berjuang..cehhhπŸ˜‚ alhamdulillah menamatkan pengajian dengan jayanya..maka sempurnalah 5 taun setengah itu dengan segulung ijazah..inshaAllah..😊

di pendekkan cerita satu petang tu dpt wasap grup kls ckp sarawak dpt cg interim..aku yg duk mamai lg bru bgun tido trus cek..ingtkn xdpt..so xda la cek betul2..skli kwn ckp kena kt kapit..mak ai..tekejut beruk! haha..mana x nya dlm kepala hotak nie KAPIT !! mcm2 aku pk..

Ok..dulu aku slalu pk n ingat yg kapit nie buruk, jauh, byk buaya,xda kedai, pedalaman, budak dia xreti ckp melayu,kapit nie itu,ini,itu,ini...haaaa...buruk kan penilaian aku..and i believe not only me yg rasa mcm tu kn psl kapit nie..maklumlah..seumur hidup yg dh 24 taun *belum genap* xpnh sekalipun aku jejak kaki kt kapit nie..

Selamat datai means selamat datang..πŸ˜‚
☝ bahasa iban adalah bahasa pengantar kat snie..smua org snie melayu ke cina mmg pndai iban..so jgn heran nt aku reri ckp iban..hahaha..

so, xsmua penilaian psl kapit nie betul kan..ada yg aku pk psl kapit nie betul and ada yg aku pk tu salah..dh smpai snie baru aku tau kapit nie x seburuk yg aku sangka..* so dont judge the books by its cover*

mula2 smpai kat tmpt ambik xpress dlm hati nie Allah je tau..takutnya..tmbh2 lg dgn xpnh naik,pastu dgr org pnh karam..hai..otak aku mmg ligat sungguh pk mcm2..aku ambik xpress first class..haaa..jgn main korg..xpress pun ada first class jgak laa..bas pn kalah..bas mana ada first class..hahaha..first clas berharga rm35 shaja..mampu milikπŸ˜›..

ok..nie gmbr xpress tu..
ok..smpai je kaki aku jejak dlm xpresss..ok..nk tau apa aku rasa?? perghh..rasa wowww..xpress nie mcm dlm flight! hahahaha..cuma bezanya kapal terbang atas awan,xpress atas air..haha..* mesti korg tengah byg mcm mana kan πŸ˜›* haaa..kerusi dia selesa..tp dlm gmbr nie saiz krusi dia biasa je tp still selesa sgt..xpress yg kali kedua aku naik lps nk dftr ke sekolah kerusi dia besar..tp xsmpt nk ambik gmbr mata mengantuk..*sory* pastu sepanjang perjalanan selama 3 jam dlm xpress dri sibu nk ke kapit dorg akan tayang cerita n pasang muzik..

nie la rupa dlm dia..sempat la jgak selfie wlaupun mata bengkak..haha
tp serius ckp nie la antara pengalaman yg sgt menyeronokkan aku rasa..perjalanan sepanjang 3 jam tu kita akn tgok byk rumah panjang dkt tepi2 sungai..pastu ada la sekolah apa semua.. dlm hati pk mmg ada lg org duduk dlm pedalaman nie..yess..mmg ada..tp mereka sgt unik sebenarnya..mereka boleh hidup mcm tu, dan mereka sgt seronok menikmati hidup mereka..sepanjang dlm xpress tu aku rasa kagum..

smpai je pekan kapit abg aku ambik..bwak pekan kapit..dulu aku pk kapit nie xda apa semua..kosong je..tp tekejut i ollss sbb kt kapit pn ada pezzo tau..haaa..bkn semua tmpt ada pezzo..dasyat kapit nie..hahaha..ada kepsi, ada sugarbun..bkn main kapit nie..*kau ingit bandar je ada??plis la* hahaha.. mau x terkejut i ollss..so trnyata apa yg aku pk and apa yg aku tgok totally different..so betul org ckp..x kenal maka x cinta..tgok dulu baru nilai ok..😘

Ada sebab kenapa Allah pilih aku kat sini..maka bersangka baiklah dengan Allah..syukur kerana anda terpilih merasai pengalaman ini..😊

ok..rasanya cukup la kot entry kali nie..tunggu smpai pekan aku update lg..mklumla kwsan skolah xda line..nt share plak cite perjalanan nk ke sekolah..ok..settle..publish!!

taaaaaddddaaaaa😊

# hidup ini bagaikan sebuah titian yang perlu dilalui oleh setiap insan di dunia ini. Oleh itu merentaslah dititan yang teguh yang dibina dari kayu-kayu keimanan yang kukuh.




2 comments:

  1. hihi. baru sempat baca. masyaAllah. bukan semua orang dapat pengalaman macam ni. seronoknya. insan terpilih. semoga dipermudahkan urusan jad cikgu sana tin. hihi <3 <3 <3

    ReplyDelete