Sunday, 20 May 2018

😊

Alhamdulillah for everything i have now..  Terima kasih Allah untuk segalanya.. Tanpa rezeki dari-Mu, rahmat-Mu mungkin jalan hidup ini xkan semudah ini.. Alhamdulillah.. teruslah didik diri ini untuk selalu merasa cukup dan syukur.. dalam rasa cukup itu akan hadir rasa syukur & menghargai.. ♥

Aku memohon ya Allah mudahkan jalan hidup yg akn d lalui selepas ini.. mudahkan semua yg telah aku rancang, tp seandainya perancangan- Mu lebih baik, maka redhakan hati ini.. sesungguhnya engkau sebaik² perancang..😊

dup dap dup dap je jantung.. After this i will be someone wife.. mudahkan jalan kami untuk di satukan.. jauhkan dari fitnah & perkara yg membawa kemurkaan-Mu.. sesungguhnya dengan-Mu kami berlindung..

im scared.. but im xcited too..🙊 takut memegang tngguggjawab tp xcited untuk berkongsi hidup.. mudahkan smuanya ya Allah.. alhamdulillah 60% settle for coming event..🐒

x pernah terbayang perjalanan hidup ini seindah ini.. i fall in love with someone i never expected..🙊🙈 mana x nya.. paling menyampah, paling annoying, paling poyo, paling gila, paling malas, paling mengada.. skrg he is my fiancee..😂😂😂

n guess what.. he is my cinta hati now.. paling baik, paling penyayang, paling gentle, paling sweet, paling hensem.. ( hensem ke) ok ambik la..😛 n paling rajin sedekah sbb  tiap bulan sedekah duit kat aku wlupan gaji kecik lg dri aku..😛😛 hahha.. ok bai.. tu je la.. nk tido sbb esok nk bagun sahur..♥ semoga korg baik² slalu..

doakan ye smoga urusan kami d permudahkan ye.. 😘

Cinta hati sy..😛😛




Wednesday, 27 September 2017

Meraikan mereka wira sekolah..

Assalamualaikum.. alhamdulillah diberi kesempatan untuk update blog lg selepas 5 bulan x update. line slow jd mood nk menulis pn trus ilang..mana x nk update je kena tnggu klua pekan..baru dpt nk publish..klau dpt update ngn line sndiri kt snie mmg syukur la..mksdnya ada la kemajuan pda line..hahaha😛

maka berbalik kepada tajuk asal..'meraikan mereka wira sekolah' wira yg cg fatin maksdkan adalah murid tahun 6 yg bakal berjuang untuk UPSR..semoga kejayaan milik kamu anak².. walaupn cg fatin x ajar taun 6 tapi tau betapa struglenya cg² taun 6 untuk memastikan murid² nie berjaya..tahniah cg² taun 6! 😘

suka berkongsi kisah di snie dgn rakan² kt lua..sbb nk korg tau seronoknya menjadi guru dan seronoknya menimba pengalaman yg x mampu kita beli dgn wang ringgit.. betul x? klau ada yg berpandangan mengajar di pedalaman susah, xsemuanya susah..normal la klau susah ckit² tu..klau asyik senang bkn proses blajar namnya kan..setiap tempat ada pro n con nya kan..mungkin ssh dri segi beberapa bnda tp mudah dlm beberapa benda..apa yg penting sikap merasa ckup n syukur tu kena slalu ada..baru lah kita tau menghargai n mensyukuri apa yg kita ada..😉

nak d ceritakan bg meraikan murid taun 6 maka semua cg yg berkelapangan di ajak berbbq dengan murid taun 6.. lokasi bbq adalah di sungai banyau..jarak dia lebih kurg 20 minit kot naik perahu..anggaran masa lbh kurg gitu la.. nk di ceritakan perasaan dia bez jgak la..yela mana pnh pg naik perahu jauh² pastu boleh g mandi sungai, bbq dlm hutan..haha..pengalaman berharga kot..

sepanjang dlm perjalanan ke sungai banyau tu dpt la tgok luasnya muka bumi Allah nie..bnyk lg tmpt yg x d teroka..sungai, hutan cantik..cntik pada mata kita yg suka tgok alam nie..

ok meh i olls nk share smua gambar² yg sempat di ambik..video telah di upload di FB Farahin Madhi..boleh cari klau nk tgok..😘















naik perahu daripada sekolah tu rasa jgak la..klau tnya apa prsaan masa naik perahu ofcoz takut..haha..yela..kita dh la xreti berenang..pastu perahu tu kecik..mcm sejengkal je jarak dia dri sungai..seram oii..haha..tp org² snie yg dh biasa dgn sungai dorg xpert dh bab bawak perahu nie..selebihnya mntk Allah slalu lindungi..hehe

smpai je dkt sungai tmpt bekelah tu bdk² taun 6 dh siap terjun mandi sungai..xcited dorg.bukan dorg je xcited..cg pn xcited. haha..yela ksian bdk² tu..selama mana kls tmbahan ujung minggu selama tu la dorg x balik..cuti aritu je..tu pn kena dtg awl skolah sbb kls tambahan lg..klua skali skala mcm nie mmg dorg suka la..bekorban la anak..nk bejaya kan..haha..

ada budak yg smpai nangis² rindu family..xlama dh..nt abis upsr x pyh dtg skolah pn xpa..😛 haha..tp salute la ngn cg² taun 6..boleh nmpk kesungguhan dorg mendidik nk bg budak berjaya UPSR.semoga kejayaan milik korg..😘 ada cg yg snggup awl pg lps subuh buat kls matematik..bkn semua snggup buat mcm tu kan..cg fatin pn belum tntu buat mcm tu..bgus la.ok nk up nama ckit.. cg Fadzlan a.k.a senior IPDA..haha..tunpang nama ckit..senior tu..hahahaha. 😂😂😂

byk sekolah dh buat utk murid² tahun 6.. byk yg cg² jnjikan utk murid yg cemerlang UPSR..nk bg semangat la katakan..pg bekelah nie pn nk bg budak release stress,bg dorg sntai² main² sblum nk upsr..

bekelah dlm hutan nie geng laki mujong dh pakar dh..xpyh bwak penyepit dri skolah..penyepit guna buluh ambik dri dlm hutan tu je.. unggun api guna kayu keliling tu je..geng laki memangang geng pmpuan tgok smbil makan..haha..Sk mujong nie klau bab makan paling win..haha..slalu je makan²..gemok la cg fatin..haha

secara x langsung program mcm nie merapatkan lagi ukhwah antara smua staf mujong..makin rapat..gelak sama² gurau sama²..tu la kan..xsemestinya kita duduk dkt dgn semua kemudahan kita hepi..sama je..duduk jauh mcm nie pn kita hepi sbb dikelilingi org yg baik, yg positif yg saling membantu..

sempat la merakam video utk tatapan semua n utk tatapan sndiri di kemudian hari..at least ada la kenangan utk dikenang nanti..ada la bnda nk cerita kt ank cucu..haha

maka berakhirlah kisah berkelah meraikan wira SK Nanga Mujong..semoga kejayaan milik kamu murid semua guru mendoakan kejayaan semua..

ok settle..publish..* klau dpt publish nie mmg luar biasa la..sbb pkai line sndiri dkt mujong nie.* haha

p/s : setiap hari adalah proses belajar.. selagi nyawa di kandung badan, kamu tidak akan pernah berhenti belajar..timbalah ilmu sebanyak mana sekalipun kerana semakin byk kamu belajar semakin byk yg kamu tidak ketahui.




1 hari, 2 hari & 3 hari yg cukup bermakna 💕

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menulis d blog smula selepas berbulan jgk x update..haha..😂 sbb utama x tulis adalah malas + line xelok maka terbantutla niat untuk menulis..hehe..🙊

Assalamualaikum kwn²...skali lg sy nk berkongsi beberapa cerita..hehe..klau mls baca xpyh baca..tgok gmbr je la ea..sbb gmbr kami cntik..hahahaha..gmbr konvo iolls ngn kwn²..🙈

Hari nie 8/9 maka dh seminggu aku meninggalkan bumi semenanjung lps konvo..perasaan dia alahai..sedih..😫

Berbalik kepada tajuk yg dipilih..1 hari, 2 hari dan 3 hari yg cukup bermakna..ye..sgt bermakna..mungkin pada org nilai sahabat tu terlalu murah tp tidak bg sahabat senget + kisah maktab fatin n along.. they make my life become more colourful dgn perangai sorg²..haha..oiiiii..maka aku nk dpt sahabat macam korg haaaa...😓

so post nie bkn utk sedih² tp nk share kisah sepanjang di kl masa konvo..😂  bila dh balik sarawak rasa rindu plak..haha.. meh i olls nk share gmbr² dulu..







cantik kan gambar² mie..still xle move on..hahaha..sape lg nk puji klau bukan diri sndiri..hahahah..kami ambik wedding photographer nie sruh ambik gmbr..alhamdulillah mmg puas ati..tq pian!

nk di jadikan crita,turun kl hari sabtu..sptutnya ke kl jam 11.45 tp flight delay smpai kol 1.30 sbb cuaca di kl x elok..maka plan berjalan pada hari smpai tu terpaksa di tangguh..tp ada la hikmahnya kan knp delay tu..hehe..sampai kl dh pkul 3..tnggu beg, buat itu buat ini maka kol 4 jgak klua dri klia 2 tu.. pg mkn then berjalan ke bangi sentral ngn along..tp syg kedai dh byk tutup sbb dh mlm..maka niat mencari baju konvo di tangguh esok harinya..seblum balik sempat la pg makan nan cheese di Auliya Bistro kt serdang tu..boleh la..🙈 maka balik la rumah rehat..

pastu esoknya ke bangi sentral smula..dpt la sehelai baju..haha..pnya lama bejalan sehelai je baju..tu la pmpuan..klua masuk kedai yg jmpanya 1 je..yg lainnya xda yg menambat jati..ye la kan..cntik tu subjektif..org ckp cntik tp x semestinya pada kita pn cntik..😹

lps dari bangi sentral trus ke ioi putrajaya..plannya nk pg mkn sana n main ice skating..tp smpai sana dpt beli chatime je n x main pn ice skating sbb org ramai sgt..haha..kedai mkn penuh..masuk chicken rice shop penuh, nk mkn mcd penuh..maka membatalkan niat nk mkn n main..haha..hampeh sungguh la..smua x jd..😂😂

di sebabkan mmg nk mkn mcd maka cari mcd terdekat..pastu xsmpt nk mkn dlm mcd sbb mak along dri perlis dh smpai..eh silap..bkn mcd terdekat..pg mcd smpai cyberjaya tu..sbb nk ambik gmbr skli kononnya..maka xjd jgak then mcd drive thru n mkn dlm keta..eh sweet apa! hahha

malamnnya pulak pg i city.. masuk red carpet..tau x red carpet tu benda apa? hahaha..meh i olls nk habaq...red carpet nie tmpt yg pamer smua patung² manusia yg menyumbang idea, tenaga kepada dunia..oh...mungkin bkn semua..beberapa..haha..patung manusia nie dorg ckp di buat menggunakan lilin..sejauh mana kesahihannya maaf sy xmampu membuktikan...haha..tp sumpah mmg real mcm manusia hidup..kedut² muka, eyebag smua dorg dpt buat kt patung tu..mmg real...xtipu..haha..mcm² patung manusia ada..muka obama ada, pelakon korea yg nama sook apa tah xtau la pn ada.. *sory kita bukan peminat korea* haha..nt korg da rezeki boleh la pg sana..😂 then balik rmh..lewat jgak la..kol 12 smpai rmh..esoknya kena g maeps utk ambik jubah konvo n shoot 📸 maka tamatlah kisah along n fatin..haha

sebelum tu meh iools nk share gmbr dkt red carpet..tp yg sedihnya gmbr tu ada 2 keping je gmbr ngn along..gmbr lain smua sorg..sbb kami pg bedua je..so begilir la ambik gmbr..nk ambik gmbr bedua xda yg tolong ambik..sedih..haha..lg satu nie muka penuh minyak n muka penat along n fatin..yela sehari duk bejalan dri pg smpai tghmalam..terima kasih along teman jalan walaupn penat!







so..nmpak real kn gmbr dia..haha..🙈 stay dgn along 2 mlm, 2 mlm tu rasa x ckup sbb bila dh lama xjmpa ofcoz byk cerita pot pet pot petnya..haha..tp masa singkt nie pn dh ckup untuk lps rndu lps lama x menyembangnya

kisah 1 hari pulak..1 hari dengan sahabat senget..riuh klau dh senget nie smua jumpa..kepala gila smua..haha..rindu la..😂 mkin jmpa si Afiq tu biasa la .dia pnya gelagat tu mmg menghiburkan..si jah jmpa mcm malu²..tp dia klau x ckp ngarut smpai org gelak mmg xsah la..ehem..hahaha..jmpa 1 hari tu x ckup la korg..nk jmpa lg! reunion plissss..🙈 dlm 1 hari tu x abis nk borak..jmpa tu smpai lupa nk tnya apa..sbb smua xcited..yela..nk setaun x jmpa..klau ada ank dh besar ank tu..*ok tipu* hahaha..syg korg!

Sebenarnya terlalu byk utk aku describe kan betapa indahnya oersahabatan bersama senget nie..mereka umpama keluarga..walau tidak ada pertalian darah tp jiwa kami slalu dekat..dpt merasa kesedihan dan kegembiraan antara kami..dengan mereka aku belajar indah berbagi, indah menghargai, indahnya saling menyayanggi. terima kasih kerana hadir & trima kasih kerana c pnh meninggalkan..😭 rindu..

korg tau kalau boleh nk sgt blajar lg ngn korg..sbb rindu saat bljar tu..rindu moment kita bersama..bkn kami x pnh gaduh..pnh je..tp sbb syg antara kami nie kuat kami bersama balik..syg kt dorg ni x pnh kurg..indhnya sebuah persahabatan..mungkin smua org ada kwn, tp x smua ada sahabat..❤

ok xnk sedih² kita smbung kisah 3 hari plak..yg nie kisah ngn si gojes huda..dia nie kaki jalan..aku pn kaki jalan..maka berjalan la 2 org nie..food hunting sungguh ngn si huda nie..pling bez mkn tomyam..masyaAllah sedapnyaaa..btw huda oii..rindu la nk sembang,nk gosip..nk mkn sama,nk g shopping sama lg..pliss dtg snie lak..nk bwk jln plak.. aritu masa ngn huda nie oder mkn mcm mkn 4,5 org tu..oder byk last² mknnya ckit je..ingt lg mkn kt satay kajang..oder sate smpai 30 cucuk..gila ko..last² bwak balik xabis..oder satay jgak,oder nasi jgak..haha..tp satay dia mmg terbaik la..boleh la pg lg nt..🙈 hari last nk balik tu sedih je nk tnggl huda masa dia anta kt mitsui..yela bkn slalu dpt dgr huda gelak..gelak dia unik n akn slalu d rindui..trima kasih da bwak jln smua..trima kasih byk..dtg snie plak k.





maka tamatlah kisah konvo seminggu aritu..smoga berjmpa lg semua sahabat..syg korg n slalu dlm doa..❤

p/s: sahabat bukan hanya hadir kala suka tp selalu ada dlm suka & duka..kawan itu senang di cari tapi sahabat tu xsmua org mampu memilikinya kerana mencarinya tidak mudah..maka kala sahabat kau hadir hargai mereka kerana bersama mereka kau tau makna sebuah pengorbanan & penghargaan..


Friday, 21 April 2017

#Proud to have u Mom!

Assalamualaikum.. 

Alhamdulillah di beri kesempatan untuk berblog lg hari nie setelah sekian lama meninggalkan blog nie tnpa apa2 update.. hehe.. jadual hari khamis aku mmg agak free sikit so sempat la nk tulis blog.. hehe.. publishnya baru hari nie..maklumla..tnggu smpai pekan baru nk publish..

Hari nie nk update dekat blog bkn psal skolah tp lebih kepada kisah kekeluargaan. Btw aku dah nk masuk 3 bulan jd cikgu kat Nanga Mujong nie.. dan lagi satu aku dh lulus interview n inshaAllah jd guru tetap dh.. harap stay la kat skolah nie sbb rasa dh selesa jgak ngn sekolah. Hehe.. syukur alhamdulillah..:-)

Berbalik pada topik yang aku nak cerita hari nie.. memandangkan hari-hari adalah hari ibu so apa salahnya aku tulis something yang agak sweet untuk my lovely mom kan.. ok..not only lovely ok, gojes, independent, telented dan segala yang indah2 adalah untuk my mom..hahaha..*i hope u smile  when u read this* (zubir tolong baca ngn mak).. setiap org punyai kisah hidup yang sgt indah buat mereka..so mcm tu la aku..kisah hidup nie, memiliki keluarga yang sesempurna nie adalah yang terindah bagi aku. Setiap org ada pandangan yang berbeza mengenai keluarga so pandangan aku adalah keluarga yang aku ada sekarang adalah keluarga yg org ckp dlm omputihnya *perfect*..haha..

Sebelum tu aku nak tnjuk dulu gmbar family yang tersayang..


Kali nie nk spot tajuk cerita lebih kepada mak aku yang super duper gojes nie.. haha... tipu klau xda org dkt gedong tu kenal mak aku.. femes ok.. artis gedong nie..haha..*ok tipu* (tp mak aku mmg femes pn dkt kmpg, Cuma dia bkn artis je) hahaha...klau ikut mak aku pg kenduri smua duk panggil dia.. pastu bersembang pnya la lama..maklumla femes..haha..:-p

sebelum kita pergi lebih jauh aku nak ckp im really proud to have mak as my mom. dan aku tau adik beradik aku pn rasa mcm tu. am i right? hehehe.. sebab dia kenapa kejap lagi aku cerita..haha..

Ok..jom kita imbau kenangan beberapa taun yang lalu.. throwback gitu la... haha.. rasanya semua org kampung gedong tau sape mak aku dulu.. apa yang mak aku ada dulu dan apa sahaja berkaitan mak la.. first of all terima kasih nek Dirot, nek Bujang sebab melahirkan insan yang sangat hebat seperti mak untuk kmk org 7 adik beradik. Alfatihah untuk nenek..:-)

anak-anak Dora & Madhi

Untuk memiliki mak yang sempurna x semestinya mak kita tu adalah org kayaa, org bekerjaya, cantik dan sebagainya..x penting semua tu..apa yang penting adalah dari dalam..kekuatan dan ketabahan dalam mendidik anak-anak dia. Definisi sempurna bg aku adalah mak adalah seorang wanita hebat, seorang wanita biasa tp mampu mendidik anak-anak dia menjadi orang berjaya.. bukan semua orang dpt buat mcm tu ok.. dalam keadaan hidup susah, dengan xda harta, harta mak masa tu adalah anak semata-mata dan mak masih mampu senyum menhadapi ujian kesusahan dari Allah dengan ikhlas dan terus mendidik anak-anak dia.

Mungkin pada org lain, mak adalah org biasa2, yang xda apa2 dan yang serba kekurangan.. tapi untuk aku dan adik beradik mak bpk adalah segalanya dan mak bpk adalah insan yang paling hebat. Syukur untuk anugerah terindah yang Allah beri nie.

klau korang nak tau mak aku bukanlah orang kaya, bukan cikgu, bukan sape-sape.. mak aku cuma orang kampung biasa yang kurang harta. tp apa yang buat aku kagum adalah cara dia mendidik anak-anak dia.. 

Betul apa org ckp, bila kita miskin, bila kta x berharta xda org yang nk pandang kita, xda org yang percaya kita walaupan kita berada di pihak yang benar. Tu perumpamaannya la.. berbelas taun lalu mak dan bpk aku cuma ada sebuah kedai runcit. Bapak aku dan mak jaga kedai runcit je. Mcm korg tau kedai runcit nie bkn untung sgt pn. Klau org dh berhutang mmg dah rugi la.. lgi2 klau yang berhutang x reti bayar.. anak masa tu dh ramai. lepas beberapa taun baru mak bukak kedai makan n minum.. masa tu ok ckit la dari kedai runcit..smua tu salah satu usaha mak untuk dapat duit lebih bagi pelajaran anak-anak dia..

Ok.. masa tu aku kecik lg.. aku xtau makna hidup susah nie. Dalam jaga kedai runcit tu abg-abg aku dah besar jgak la.. dan alhamdulillah mmg sejak kecik abg2 aku nie mmg kepala otak bergeliga ckit.. *pandai la jgak* haha.. abg2 aku ada yang dh masuk uni..maktab dan spa.. aku masa nie kecik lg.. aku tau cerita nie sbb mak selalu cerita. Dan tiap kali mak cerita mak akn nangis.. walaupn aku xtau apa yang dilalui mak masa tu tp aku tau mak melalui hari2 yang susah dalam mendidik anak2nya spaya jadi orang berjaya.. sbb tu la mak nangis bila kenang balik kenangan berbelas taun dulu.

Pernah mak cerita makanan yang dimasak tengahari kena simpan takut habis sbb kena kais untuk mkn petang plak. Sedih kan.. huhu.. hidup susah xmampu nak mkn selalu. Makan ikan masin dan syur midin tu dh kira makanan yang paling sedap masa tu sbb nk makan ayam semua mana mampu nk beli.. boleh bayang x betapa susahnya hidup masa tu. 

Bapak pernah jadi tukang sapu sampah.. yes betul..jd tukang sapu sampah untuk menyara keluarga..aku xmalu nak cerita semua nie sbb kerana mereka lah kami adik beradik jadi manusia yang hari nie.. terima kasih banyak mak bpk.. semoga Allah selalu merahmati..*mata berkaca*

hero & heroin filem..:-p

Sebenarnya klau nak cerita betapa hebatnya mak dan bapak dalam mendidik kami adik beradik terlalu panjang.. sbb terlalu byk yang dorg buat.. apa yang aku tahu mereka adalah mak bapak yang sgt hebat. Walau dalam susah mereka mampu menjadikan kami nie anak2 yang berjaya.. alhamdulillah. Mak selalu ingtkan kami semua untuk sembahyang.. jgn tinggl sembahyang dan rajin-rajin belajar sbb tu je yang boleh mengubah kehidupan keluarga. 

Nak diceritakan lagi abg sulung aku ‘bg pian’ masa tu belajar.. tiap bulan dpt elaun.. bagus kan tiap bulan jgak akan kirim duit dekat mak di kampung untuk tampung belanja kami adik2 nie. Walaupun elaun dia masa tu besar mana je..tapi itu orang cakap keberkatan kan.. bg pian penah cerita dia minum air kicap sbb mmg dah xda duit nak beli makanan.. huhu.. sekarang bg pian dah jd cg..dh ada master.. tu namanya keberkatan..

Kisah abg no 2 pulak.’bg ijan’ belajar dekat UIA..bg ijan kena tunggu smpai kol 3 pagi untuk buat esaimen sebab dia xda laptop.. laptop mahal masa tu mana mampu nk beli. Mak xmampu nak beli untuk bg ijan.. bg ijan kena tunggu kwn dia siap esaimen dulu baru dia boleh buat esaimen sbb nk pinjam laptop kawan.. pastu jarak kampus dengan hostel jauh.. so kena ada transport. Penah bg ijan mintk dekat mak utk beli motosikal sbb nk ulang alik.. dia mintk motosikal second hand je asalkan dapat dia ulang alik. Tp mak x mampu nak beli motosikal tu.. smpailah bg ijan abis belajar bg ijan xda motosikal.. tp bg ijan masih dpt grad dengan cemerlang. Sekarang dah jadi manager bank Islam dekat kuching.. *aku xtau jawatan dia apa tp yang aku tau jawatan dia tinggi jugak kat kchg tu*..tipulah orang x kenal Mazz Ross manager bank Islam yang paling segak kat kchg tu..hahaha...

letih ye baca panjang sgt? haha..ckit je lg..teruskan membaca ye..:-p ok tgok dulu gambar-gambar...cuci mata..

gmbar bercuti kat sabah..
masa nie dah senang ckit la..abg2 dh keje..

nie gamabr raya..masa baru dpt kakak ipar..

nie gambar kira lagend jgak la..lama dh xingt bla..haha..

ok..smbung plak cerita..Mak cerita masa abg-abg mintak duit utk belajar dia sanggup tebalkan muka pinjam duit org.. bawa brg kemas dia sebagai cagaran.. tp berapa kerat je yang sanggup tolong orang susah mcm kami masa tu kan. Klau bukak mulut je orang akan ckp nk pinjam duit je.. mana ada orang nk pecaya bahkan klau nampak kita pn orang akan lari.. lebih kurang mcm tu la ibarat dia..*yela hidup miskin masa tu*.. tp alhamdulillah sekarang anak-anak mak dah berjaya.. masa tu nak makan KFC jgn haraplah..setahun tu ada ke x la sekali makan.. klau ada tu mmg dh bersyukur sgt,.

Mak selalu ckp dia xda harta lain selain anak.. sebab tu lah dia didik kami dengan sebaiknya. Mungkin pada org lain mak adalah insan biasa, tp pada kami mak adalah insan luar biasa. Mak snggup susahkan diri dia untuk anak2 dia. Wlaupn sampai sekarang.. mak rela letih memasak semua klau dengar anak-anak dia nk dtg. Untungnya kami dpt mak dan bpk sehebat mereka.. bukan tu je, klau adik bradik mak dtg pn mak sanggup susahkan diri dia.. sbb mak sgt sygkan adik beradik dia dan mak slalu pesan kat kami adik beradik yang kami pn kena syg adik beradik mcm mana dia syg adik beradik dia..

Mak xpernah didik kami dengan kemewahan.. kami kena usaha untukk dapat sesuatu.. tp di belakang setiap kejayaan kami mak selalu ada sebagai pembakar semangat.. bakar semangat mcm mana korg rasa? Haha..dia selalu bg kami semangat yang buat kami lgi positif dan terus nak mencuba. Yes..mmg tu la mak.. mak bukan cg, bukan dokter, bukan sape2 yang bekerjaya mcm mak org lain, tp mak mampu didik kami adik beradik jadi org berjaya... walupun kejayaan kami x berapa mcm org lain yang jauh lebih hebat tp kami pecaya kejayaan kami dh buat mak bangga.

Orang selalu tanya mak mcm mana dia didik anak-anak..sbb boleh di jadikan inspirasi gitu.. hahaha.. yang nie akay xtau mak jawab apa. tp apa yang aku tau mak mmg x pnh mewahkan kami mcm rang lain. walaupn skrg kira dh ada duit jgak la mak aku pn x mewahkan adik aku sgt. nak beli apa-apa kena usaha sendiri. jgn ckp hidup susah xboleh berjaya ok.. klau kita sedar tanggungjawab kita sebagai anak, kita xkan cari alasan untuk berusaha. ramai je yang hidup susuah masih boleh berjaya kan.. haa.. klau mereka boleh kenapa kita x boleh.. lagi-lagi klau yang hidup dalam kemewahan..bonus untuk kamu maka bersyukur lah selalu dan gunakan sebaiknya kemewahan yang ada..:-)

Sekarang 6 daripada 7 anak mak dh berjaya.. bg pian jdi cg, bg ijan keje bank, bg pojan nurse dekat arab, bg yok jd cg, aten jd cg,aku alhamdulillah cg jgak dan adik aku pn inshaAllah semoga menjadi orang berjaya..mak selalu pesan klau kita senang jgn lupa masa susah kita..sebab masa susah tu la yang membentuk kita menjadi org yg hari ini.. terima kasih byk mak and im really proud to have u as my mom..

keluarga besar sekarang..

ok..rasanya cukup untuk hari nie.. ada masa i olls ber blog lg..hehe..settle..publish!!


P/s Kejayaan adalah sebuah titian yang harus dilalui dengan kesusahan pada awalnya tetapi diakhiri dengan kemanisan.. teruslah melangkah demi mengapai sebuah kemanisan. 

Saturday, 4 March 2017

#Lotofstory

assalamualaikum sahabat ana..😘 tgh buat apa tu..haha...tgh baca blog ana ke??*#sistnyaje* trima kasih naaa..😅😅

mcm biasa tiap minggu aku akn update blog nie..cma lmbt n cepat je..klau mls lmbt la updatw nya..klau rajin cpt la updatenya..haha..*sbnrnya tgh mls skrg* but its ok..ckit je xpa kan..haha

mcm yg korg tau dlm entry minggu lepas aku update pnya pnjang..haha..tu thp rajin dia trlebih plak..skrg tahap mls pn dh melebih2 nie..🙈 minggu lps aku ckp aku update blog dlm xpress kn..haaa..mmg dlm xpress sbb minggu lps pg dinner sk nanga mujong..so di sinie ana nk share beberapa gmbr yg sempat ana ambik semasa dinner..haha..

selamat menjamu mata..😛

jejaka² sekolah iolls..tp jgn ngorat tau..hak milik org smua..haha 😜

gadis² ayu skolah iolls..jgn ngorat jgak tau..hak milik org jgak..opps..😛

nie jiran rmh tngga i kt skolah..geng2 goshipp..haha..😂

nie plak jiran meja i kt pejabat..smua bnda i tnya dia..maaf kak klau rimas..😂

ok..tu serba sedikit gmbr yg d ambik masa dinner..masa dinner boleh ckp smua org enjoy..trima kasih skolah lanje mkn sedap2 dinner tu..🙈🙈

now nk cite plak pasal skolah..skolah minggu nie ada mjlis pentauliahan pengawas n plncaran nilam..keje aku tolong hias pentas..walaupn x tolong mana..mastermind hias pentas my senior IPDA mr Alan..perghh..penuh smgt menghias..maka i olls follow je..aku tolong tiup belon boleh la..nk tolong panjat memanjat tu maka berhuhu je la..hahaha.. 

now nk share plak gmbr sepnjang pentauliahan n pelancaran tu..*sharing is caring kan* 

gmbar gelap sbb duk buat mlm..jd tukang ckp senget² je la mampu..😂

ada la jgak sumbang..sumbang tiup belon..nie la hasil pentas kami hias..haha

nie pengawas² yg dh d tauliahkan..tgh baca ikrar tu uh angkat tgn..🙈

nie gimik utk nilam..mengecat atas kotak then kluar perkataan tu..sape rasa magic angkt tgn..☝ hahaa..

minggu nie jgak aku ajar budak bola jaring pkai baju kurung..haha..sbb dri pg xbalik rmh..gara2 nk siapkan keje stay kt pejabat..then tetiba bdk ckp ada bola jaring..ok cg pn xtau ada bola jaring rupanya..maka ajar je la pkai kurung..tp ajar sopan la..*ilang plak keayuan ku klau melompat dgn baju kurung* haha.. tp xpa..yg penting apa aku ajar smpai..kan² 

satu nie je gmbr..sbb aku terjerit xpgg fon dh lps tu..

dlm kelas pemulihan plak aku sempat la buat beberapa benda..antaranya nametag budak, token n buat game kt budak.. masa aku ckp kt bdk2 nk ambik gmbr pnya xcited nk bergmbr smpai berebut2 nk ambik gmbr..yela..budak kecik kan..haha..smua bnda xcited..sruh main pn xcited..pdhal slalu je main game tu..name tag aku buat tu smpai bwak g kls perdana..klau aku xmintk balik mmg xbg tu..awl2 aku pesan nametag pkai dlm kls pemulihan je..ada jgak yg bwak klua dri pemulihan..tahap lupa bdk aku nie kalah aku yg dh tua nie..* eh trasa tua plak* 😂😂

nie token dia..tp xsecntik masa praktikum la..

nie gmbr nk gerakkan token

semoga kamu dpt ilmu bermanfaat murid² ku

maafla gambr nametag lupa nk ambik..haha..nk d ceritakan nie masa awl² aku ckp psl token budak tu blur..dorg xtau..haha..mungkin sbb dorg xpnh dgr nama token tp cg dorg sblum nie msti pnh guna cuma myb cg dorg guna bhasa lain utk sebut token nie..alhamdulillah sebenarnya aku rasa bgus sgt token nie..wlaupn rupa dia simple gitu tp makna dia sgt besar..🙂

tau knp aku ckp mcm tu? sbbnya bdk aku lg smgt belajar..nk d ceritakan nie ada sorg bdk nie dia boleh ckp kurg minat bljar la..sbb masa aku sruh msuk kls dia buat xtau je..pastu aku sruh kwn dia pnggil..bila dia msuk kls aku ajar dorg skli dgn guna token nie..alhamdulillah mmg aku nmpk dia pnya smgt nk blajar tu..aku buat kuiz yg mudah2 individu mcm jwb soalan math smua tu dorg berebut nk jwb dgn betul sbb nk dpt token..yela..klau dpt byk token aku umpan dorg ckp nt dpt hadiah..mau x semangat bdk tu..haha..*nt cg dpt gaji cg beli hadiah yg dpt byk token ok* 😊 

so nmpk x sebenarnya token nie bgus utk naikkan semangat budak belajar..kita yg tua nie pn suka hadiah kan..apa lg budak..haha..

pastu masa pnp haritu aku buat game kt budak..game simple je..kerusi beracun,kotak beracun..budak aku punya lompat nk tnjuk suka tu boleh rakam tu..haha..senyum lebar je..game dia simple je sape kalah jawab soalan..suka jgak budak2 tu..tu la kan..budak2 nie jiwa dorg masih lg ke arah nk main..xpk lg bljar nie..alhamdulillah aku boleh ckp objektif pnp aku minggu nie kebanyakkannya berjaya..dri yg aku tgok bdk2 nie dia seronok belajar melalui bermain..dorg rasa sndiri pengalaman tu..* eh dh knp aku mcm buat esaimen* hahaha

wlaupn ada la sorg dua yg liat ckit nk phm tu..tp xpa la..slow2 la ye..kita cuba lg..cg singa nie boleh tahan kuat jerkahnya nk bg bdk tu tngkap apa yg d blajar tu..haha..😂

ok..cite lain plak psl air sungai yg besar sgt..or kata lainnya tinggi..sbb ujan je minggu nie so air pn makin naik..smpai jmbatan skolah aku yg ssh nk naik tu xnmpk dh..batu2 smua x nmpk..sungai jd makin luas pulak nmpkanya..nie aku nk tnjuk gmbar..

                     
perahu parking atas dh nie..batu xnmpk dh

kwsn skolah pn byk air dh..slalu xda air 

perahu landing betul2 dpn jambatan..sungai rasa luas je

byk pengalaman dpt rasa sepanjang kt sinie..sebulan lebih dh..alhamdulillah seronok mengajar snie..semoga Allah redha n berkati..amin..😘

rasanya ckup dh kot entry kali nie..kata mls td..tp aku rasa mcm pnjg plak aku taip..haha..xle tahan tgn nie nk taip..😂 trima kasih awk yg sudi baca blog sy..😘

ok done..settle..publish! 

#hidup ini sgt indh bila kita hambanya menerima semua aturan yg DIA tentukan dgn hati yg trbuka..wlau sukar bg kamu, inshaAllah Allah akn mudahkan segalanya buat kamu selagi kamu percaya DIA slalu ada utk kamu..

Friday, 24 February 2017

#garang bkn benci,tp kasih

hellooooo... as usual..farahin akn dtg kembali utk her new updatess..😍 since dkt skolah nie i just love to write..😂 niat nya cma satu..nk share ngn kwn2 hidup dkt snie..😅

thanks kwn2 yg rajin baca blog..i really appreciate it..menulis xsemestinya memerlukan seseorg tu ada grad dlm penulisan, xkn nk tnggu jd mcm usman awg baru nk tulis..kan? tu pndpt aku la..xtau la klau ada yg rasa nk menulis nie kena mmg ada kelulusan dlm tu..🙈

to mee..penulisan adalah luahan..luahan emosi..ada rasa suka,sedih,risau,kecewa n many more feeling..but everyone have their own opinion about writing..it's right? 🙂

ok now..turn to main point..sblum tu nk share gmbar..haha...1,2,3 !! snap..ok done! 😘 haha..


dlm xpress..cntik kan..
sebenarnya skrg aku tgh dlm xpress nk ke sibu..tonight i ollss ada dinner sekull..*sekul adalah bhasa iban merujuk pda sekolah* katanya dinner menyambut cg baru n meraikan guru2 yg ajar taun 6 taun lps..btw tq Sk Nanga Mujong..😘

hari nie nk share psl aktiviti seminggu nie dkt skolah.. i just love to let u know the meaning of 'garang bkn benci, tp ada kasih' to mee... tau knp aku pilih tajuk nie? * konfem2 korg xtau..ok xpa..sat lg ceq habaq naa*🙈

its hard for me this week..perang dgn emosi..sbb farahin nie boleh jd singa jgak la klau mengajar..hahaha..😂 mungkin izzah sauti tau sbb lama praktikum skli..izzah cg senyum..aku sukar di gmbrkan oleh murid myb..hahaha...😂



nk d ceritakan kebanyakan objektif P&P xtrcapai..budak aku bkn xpndai ok..cuma kurang pandai..dorg sama je..cuma lambat ckit.. aku masih baru dlm dunia pendidikan..masih byk yg aku belajar,masih byk yg plu aku kuasai..apa sahaja yg org nk share psl teknik mengajar aku sudi nk dgr.haha..*maklumlah dak2 baru nk up*

seminggu nie ajar taun 1,2 dan 3..aku tau perasaan tiap kali kena pnggil kat depan cg utk eja or baca apa yg cg tnjuk tu..*neves kan murid2* haha.. boleh nmpk muka cuak murid aku bila aku pnggil pegi depan utk eja balik apa aku ajar..kaki dorg mcm ada benda berat tu nk jln..smpai aku kna panggil 2 kali baru dtg..sebelum dtg tu tgok dulu muka kawan..*mintk belas ehsan nk tolong la tu* hahaha..

budak2 nie sebenarnya sgt jujur..dorg xreti menipu..aku mrh mcm mana pn dorg buat xtau je..sbb dorg xreti lg menilai apa yg cg ckp tu betul ke salah..klau dorg tau nilai msti dorg xsuka dh cg2 yg mrh dorg..klau mcm kita org besar nie org mrh, msti kita terasa hati kn..klau boleh mengelak nk jmpa org tu lg..budak mana ada..suka lg ada msuk kelas..haha..

garang seorang guru tu bkn sebab benci..tp sbb syg..nk murid jd pndai..utk sape? utk diri sendiri..btw nk ckp trima kasih byk cg2 sy dulu sbb slalu mrh sy..😂 skrg sy dh jd cg jgak..baru sy tau cg..susah jgak jd cg nie ye..haha..tiap hari pk esok nk buat apa bg budak pandai..lps tulis refleksi, plan plak esok nk buat apa lg..😂 trima kasih cg utk jasa2 cg..semoga Allah merahmati cg semua..

sumber google..sbb xda gmbr sgt mnggu nie..

jiwa murid nie lembut..dorg pelu d pujuk, nk main bg la main kejap..tp jgn lebih2 la..aim nk blajar bkn nk main..haha.. sepanjang mengajar nie boleh rasa aku menahan geram..haha..aku ckp kt budak aku 'sy pulas telinga awk klau awk xdpt lg' tp..aku xpnh jentik ok..aku acah je..naya kena saman nt pulas telinga ank org..😂

jujur bkn senang mengajar bdk pemulihan nie..sekali lg aku menegaskan d sini..budak aku bkn xpndai..cuma kurg..* blkang parang klau asah lama2 tajam kan* haa..mcm tu la..tau x tiap kali aku msuk kelas aku berhrp objektif P&P aku tercapai..tp aku tau klau budak x boleh bkn salah dorg tp salah cg tu..sama la mcm aku..myb gaya aku mengajar x kena ngn dorg..apa2 pn smoga Allah beri kekuatan utk mendidik anak2 murid aku  & semoga murid2 trbuka hati utk belajar..

tak nafi seminggu nie mmg aku byk mrh bdk2 aku..tp xsmpai naik tgn la..waras lg..jgn buat hal buat kt ank org..rasa nk merajuk pn ada..hahaha..tp ko sape nk merajuk..gedik je lebih..hahaha..😛 klau aku merajuk pn bdk tu xda phm..😢 jgn la farahin cpt tua..mana x hari2 masuk kelas dh elok2, skli klua kls muka masam..marah..hahaha..


tp apa2 aku suka mengajar..dlm mengajar aku belajar, aku try n error n aku tambah pengetahuan sendiri ttg byk benda.. Semoga usaha utk mendidik ini di berkati Allah..

utk adik2 di luar sana cintailah profesion perguruan nie..awk akn rasa di kelilinggi oleh mereka yg menyayangi awk..trutamanya murid2 awk.

walaupn aku mrh bdk aku,tiap ptg budak akn dtg rmh utk ambik smpah...jiwa mereka lembut..mereka trlalu tulus sebenarnya..semoga Allah berkati semua ank murid aku n trus berikan aku semangat berkobar2 utk memberikan yang terbaik utk ank2 murid.. syg nie x semestinya budak tu d belai..ada syg dgn mrh sbb nk yg terbaik utk murid2..

Ya Allah kau permudahkan segala urusan Fatin Nor Farahin Madhi dalam mendidik anak2 muridnya, Kau lapangkan dadanya utk melayan semua kerenah anak2 muridnya, kau luaskan fikirannya utk merancang P&P terbaik utk ank muridnya, Kau bukakan pintu hati murid2 nya utk belajar bersungguh2, Kau limpahkan rezeki kepadanya..Amin..

rasanya cukup entry kali nie..nt lain masa kita jmpa lg..

settle..Publish!  maaf xbyk gmbr minggu nie..

#amanah itu berat..tp bila di laksanakan dgn terbaik besar ganjarannya disi Allah..